Чт, 18.04.2024, 18:31

Шепетівський МНВК

Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Яка професія Вас найбільш приваблює?
Всього відповідей: 136
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2021 » Листопад » 19 » Вікторина "Кращий знавець рідної мови"
13:59
Вікторина "Кращий знавець рідної мови"

      У День української мови та писемності у нашому закладі проводилися різні тематичні заходи. Зокрема, учні відвідали урок, присвячений цьому святу, де дізналися багато цікавих фактів про нашу мову.

      Назву «українська мова» вживали, починаючи з XVI ст., на позначення мови українських земель Речі Посполитої, однак до середини XIX ст. основною назвою мови, що тепер зветься українською, було поняття «руська мова». Це почало вносити плутанину від моменту приєднання України до Московії та згодом Російської імперії, оскільки росіяни у XVIII ст. стали позначати свою мову схожим прикметником (рос. «русский языкъ»). Після певного періоду вагань, під час якого мову України намагалися відрізняти від російської за допомогою різних назв, поняття «українська мова», зрештою, поступово перемогло в усіх українських регіонах.

         Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців – понад 45 млн, більшість яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де мешкають українці. Українська є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців (після російської та, можливо, польської) та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. Українська мова є результатом інтеграції трьох діалектів праслов’янської мови – полянського, деревлянського та сіверянського. З погляду лексики найближчою до української є білоруська мова (84% спільної лексики), потім польська (70% спільної лексики) і словацька (68% спільної лексики).

      А для того щоб розширити та поглибити знання про свою мову, учні групи 11-2-4 взяли участь у мовній вікторині "Кращий знавець рідної мови" Всі учасники вікторини активно відповідали на запитання.

Потрібно відмітити, що більшість учнів з класу гарно володіють знаннями з української мови та літератури. А найактивніший учасник - Данило Шкаліков набрав найбільшу кількість балів, став переможцем мовної вікторини і отримав грамоту "Кращий знавець рідної мови".

Переглядів: 199 | Додав: ishhukkatja | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: